Despre roboți și oameni – Teama de tehnologie și rezistența la schimbare

Teama de automatizare

Ne mândrim cu roboții software implementați de noi! Facem munca oamenilor mai rapidă, mai ușoară și mai satisfăcătoare. Începutul însă nu a fost ușor. 

Tehnologia a declanșat întotdeauna teama de șomaj în masă. Nici măcar geniile nu erau imune, Albert Einstein acuzând automatizarea de rata crescută a șomajului în anii 1930.Fear of automation 1900Un secol mai târziu, automatizarea a devenit parte a vieții noastre. Cu toate acestea, un studiu realizat de către ThinkAutomation ne arată că:

  • 90% dintre angajați sunt copleșiți cu sarcini rutiniere, ușor de automatizat
  • 52% dintre angajați întârzie să meargă la baie pentru a respecta un termen-limită
  • 68% dintre angajați au suferit de o supraîncărcare a muncii de birou.

În același timp, 47% dintre angajați se tem că abilitățile lor se vor dovedi învechite în curând.

Vă mărturisesc că nu de puține ori mi s-a întâmplat ca, atunci când rostesc RPA, unii angajați să audă „pierderea locului de muncă”. De aceea, e important ca în etapa incipientă să folosim o poveste.   „Apelează la inimă și nu la minte”, ne sfătuiește Harvard Business Review. O poveste bună se concentrează asupra omului, nu a robotului: un proces de tip „înainte” și „după”. Povestea nu este despre eficacitate, capacitate sau cifre, ci despre experiența îmbunătățită și moralul angajaților.

Automatizarea proceselor nu înlocuiește munca angajaților, ci îi eliberează de sarcinile de rutină și care consumă mult timp. Și atunci când angajații au mai mult timp pentru gândirea critică și creativă, pot aduce idei cu adevărat inovatoare.

Mai simplu spus, RPA elimină robotul din om. Poate rezolva sarcinile repetitive neobosit, mai rapid și mai precis decât oamenii, permițându-le acestora  îndeplinească alte sarcini, ce necesită calități umane, cum ar fi inteligența emoțională, raționamentul, judecata și capacitatea de interacțiune cu clienții.

Pe termen lung, cred cu tărie că automatizarea proceselor va face munca mai plăcută și interesantă!

 

Scris de Mihai Micu

RPA making work fun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *